Suomi liikkuu

Kuva

LOTUS HALUAA KANNUSTAA
PERHEITÄ LIIKKUMAAN YHDESSÄ!

Yhteistyössä Suomen Olympiakomitean kanssa, Lotus edistää lasten jokapäiväistä liikkumista tarjoamalla liikunnallisia vinkkejä perheiden arkeen. Yhteistyö on osa Lasten liike -kampanjaa, ja sen tavoitteena on taata jokaiselle lapselle mahdollisuus liikunnalliseen harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Ihmis-curling
Ihmis-curling

VINKKI

Otetaan vauhtia ja liu’utaan kohti maalia. Kuka pääsee lähimmäs ja millä tavalla? Vauhtia saa ottaa niin paljon kuin haluaa, liuku tapahtuu sovitun merkin kohdalta. Liu’un aikana ei saa ottaa lisää vauhtia tai vaihtaa asentoa, mutta eri kierroksilla voidaan vaihtaa liukumistyyliä. Maalina voi toimia vaikka lumella täytetty talouspaperirulla. Kokeilkaa rohkeasti erilaisia tapoja kaatua, sillä kaatuminen on ihan yhtä tärkeä taito, kuin luistimilla pystyssä pysyminen.

Superbulipujottelu
Superbulipujottelu

VINKKI

Rakennetaan porukalla pujottelurata mäenlaskua varten. Tyhjät talouspaperirullat sopivat mainiosti pujottelukepeiksi. Rullista voi myös tehdä radalle lähtöportin ja maalin. Halutessaan rullat voi maalata tai värittää, jotta ne näkyvät kauemmas. Pujottelu onnistuu pulkalla, rattikelkalla, liukurilla ja miksei myös suksilla tai lumilaudalla. Oletteko muuten kokeilleet laskea jätesäkillä? Silloin voi myös laittaa tyynyn pepun alle pehmikkeeksi. Ainakin aikuisen takapuoli tätä usein tarvitsee.

Pituushyppy lumikasaan
Pituushyppy lumikasaan

VINKKI

Lapsi saa itse rakentaa pituushyppypaikan ja aikuinen auttaa mukana. Alastulopaikka voi olla esimerkiksi lumikasa ja vauhdinottokin voi vaikka mutkitella. Tässä pituushypyssä voi kokeilla mitä vaan, sillä tyyli on vapaa! Yhdellä jalalla, tasajalkaa, kierähtäen alas tullen, käsi kädessä… Hyppäähän aikuinenkin?

Yhdellä suksella hiihtäminen
Yhdellä suksella hiihtäminen

VINKKI

Laittakaa suksi vain toiseen jalkaan kiinni. Tässä leikissä ei tarvita sauvoja lainkaan ja tasapaino ja liukuminen kehittyvät hurjasti. Kuinka pitkälle pääsee yhdellä potkulla? Muistakaa vaihtaa välillä suksi jalasta toiseen. Voisiko näin myös pelata suksijalkapalloa?

Talouspaperininjat
Talouspaperininjat

VINKKI

Talouspaperininjat täräyttävät iskuillaan ja loikkaavat tuntemattomaan paperin läpi. Onnistuuko paperin halkaisu yhdellä iskulla? Muistakaa kokeilla molemmilla käsillä. Paperin läpi voi myös hypätä vaikka sohvalta lattialle. Patja alle, jos tullaan korkealta alas. Talouspaperin sijaan voi käyttää myös sanomalehteä.

Tuunatut raketit
Tuunatut raketit

VINKKI

Askarrellaan yhdessä omat raketit. Runko tulee joko vessa- tai talouspaperirullista ja komeasti koristellut raketit näkyvät kauas. Tarvikkeina voi olla maalia, teippiä, värikyniä ja vaikka eri värisiä papereita. Kokeilkaa pihalla, miten pitkälle valmiit raketit lentävät.

Lahjapaketti
Lahjapaketti

VINKKI

Parista toinen kääriytyy selällään mahdollisimman tiukaksi lahjapaketiksi. Toinen koittaa saada paketin auki käsiä ja jalkoja avaamalla. Kun avaaja saa yhden paketin osan avattua, ei paketti saa enää sulkeutua. Jännemmäksi tämä menee, jos pakettiin, eli vatsan päälle, laitetaan avaajalta salaa jokin pieni esine. Mitähän paketista paljastuu!

Joulupukin porot
Joulupukin porot

VINKKI

Toinen leikkijöistä on joulupukin poro ja toinen on tonttu. Porolle laitetaan ohjakset narusta tai esimerkiksi huivista, jonka jälkeen voidaan lähteä matkaan. Tonttu ohjaa poroa kevyesti ohjaksista vetämällä ja vauhtia saa lisää huutamalla ”hii-hoo”. Muistetaan vaihtaa välillä rooleja.

Majakka
Majakka

VINKKI

Yksi leikkijöistä on majakkana pelialueen keskellä ja kosketuksissa sovittuun pisteeseen, kuten kiveen tai puuhun. Hän yrittää taskulampullaan löytää pelialueelle piiloutuneet leikkijät, jotka yrittävät päästä huomaamatta majakan luo. Jos majakka näkee pelaajan, hän joutuu kokoontumispaikalle odottamaan seuraavaa kierrosta. Pelin voittaa ja seuraavaksi majakaksi pääsee, jos onnistuu koskettamaan majakkaa ilman, että tulee huomatuksi, tai se kenet löydetään viimeisenä.

Mörkökeilaus
Mörkökeilaus

VINKKI

Rakennetaan keilarata! Askarrellaan ensin vessapaperirullista joko maalaamalla tai värittämällä halloween-teemaan sopivat keilat. Mukana voi olla kummituksia, vampyyreja, monstereita ja muita iljetyksiä. Oikeassa pelissä keiloja on kymmenen, mutta tässä pääsee alkuun jo muutamalla.

Kurahousubileet
Kurahousubileet

VINKKI

Mikä olisikaan ihanampaa, kuin hyppiä kuralätäköissä! Varatkaa kaikille vedenkestävät vaatteet ylle ja saappaat jalkaan. Tässä leikissä lapsi saa päättää mitä tehdään, aikuinen seuraa perässä. Kokeilkaa esimerkiksi, kuinka pitkälle vesi lentää, kun hyppäätte lätäkköön. Myös veden kantamiseen voi varata erilaisia astioita.

Haravointitalkoot
Haravointitalkoot

VINKKI

Lapsi nauttii, kun saa tehdä ”aikuisten” töitä ja näkee konkreettisesti, mitä omalla lihastyöllä saa aikaan. Haravointi onkin mitä parhainta hyötyliikuntaa! Jos haravointi käy isommille tylsäksi, voi siihen liittää bändipelin. Jokainen haravoija vuorollaan keksii bändin tai artistin, jonka nimi alkaa sillä kirjaimella, mihin edellinen nimi päättyy. Esimerkiksi Rihanna -> Anna Puu -> Uniikki. Bändipeli sopii hyvin myös automatkojen viihdykkeeksi.

Silittelyrentoutus
Silittelyrentoutus

VINKKI

Lapsi makaa selällään tai vatsallaan ja jännittää ensin kaikkia kehon lihaksia. Hän puristaa huuletkin yhteen ja koittaa sitten rentoutua. Aikuinen käy silitellen koko kehon läpi ja tarvittaessa ohjaa lasta rentoutumaan esim. raajoja kevyesti ravistellen. Tehdään sama toisin päin. Halutessaan taustalle voi laittaa rauhallista musiikkia soimaan.

Nessujuoksu
Nessujuoksu

VINKKI

Jaetaan leikkijät pareihin, joille annetaan nenäliina tai pala vessapaperia. Paperi laitetaan kehonosien väliin ja koitetaan liikkua sovittu matka niin, ettei paperi pääse tippumaan. Kokeilkaa laittaa paperi kämmenten, vatsojen, otsien, olkapäiden ja vaikka polvien väliin. Mikä pareista on ensimmäisenä maalissa? Jos leikkijöitä on vain kaksi, voidaan ottaa aikaa ja yrittää parantaa omaa ennätystä.

Luonnon ystävät
Luonnon ystävät

VINKKI

Koko perheen metsäretki on arjen piristysruiske. Retkelle päästäkseen ei tarvitse mennä pitkälle ja eväät tuovat lähiympäristöönkin oikean seikkailun tuntua. Tutkikaa luonnossa erilaisia kasveja ja miettikää mitä ne ovat, ehkä joku eläinkin tulee vastaan. Pienten retkeilijöiden kanssa voi etukäteen suunnitella, että matkalta koitetaan löytää vaikka kaksi käpyä, neljä kiveä, yksi sieni sekä kolme erilaista lehteä.

Rentoutus taivaan alla
Rentoutus taivaan alla

VINKKI

Käydään viltille makaamaan ja tunnustellaan, miltä auringonpaiste tai tuuli tuntuvat iholla. Pistetään silmät kiinni ja hiljennytään kuuntelemaan, mitä kaikkia ääniä ympäriltä kuuluu. Muutaman minuutin kuluttua voidaan heräillä ja keskustella siitä, mitä ääniä kukin kuuli. Kuuluukohan samat äänet, jos hiljennytään uudelleen?

Häntäpallopesis
Häntäpallopesis

VINKKI

Sisälläkin voi pelata pesistä! Tehkää ensin yhdessä välineet – sanomalehdistä saa rullaamalla ja teippaamalla mailat. Myös pallot voi tehdä itse: rutista sanomalehti ja laita se muovipussiin. Purista pussista ilmat pihalle ja laita se solmuun. Mitä tiiviimpi paketti on, sitä kovempaa pallo lentää. Pallolle saa jäädä nimensä mukaisesti häntä. Tehkää erilaisia palloja sanomalehden määrää ja pussien kokoa muuttamalla. Lyökää palloa sovittuun maaliin tai mahdollisimman pitkälle. Voiko lyönnistä saada kopin?

Vaanivat krokotiilit
Vaanivat krokotiilit

VINKKI

Krokotiili puhaltaa kuplia veteen ja tarkkailee rantaa pitkin edestakaisin kävelevää saalista. Arvaamatta krokotiili pinkaisee vedestä juoksuun ja lähtee saaliinsa perään. Saalis yrittää ehtiä sovittuun turvapaikkaan krokotiiliä pakoon, mutta jos krokotiili saa hänet kiinni, hänestä tulee uusi krokotiili. Uimataitoinen krokotiili voi aloittaa vedessä lähestymisen kauempaakin ja vaikka sukeltaa lähelle rantaviivaa. Sekä krokotiilejä että saaliita voi olla mukana leikissä useita.

Norsuhippa
Norsuhippa

VINKKI

Vikkelät mangustit seisovat tiiviinä ryhmänä ja norsu saa etumatkaa viiteen laskien. Kun norsu töräyttää ”trööt”, säntäävät mangustit ottamaan norsua kiinni. Leikki loppuu, kun koko mangustilauma on saanut norsun piiritettyä. Useimmiten norsun roolissa on aikuinen tai vähän muita leikkijöitä vanhempi lapsi. Tämä leikki sopii erityisen hyvin pienille, jotka vasta harjoittelevat sääntöleikkejä.

Matkivat marakatit
Matkivat marakatit

VINKKI

Ketterät marakatit viettävät päivät pitkät puissa. Pienimmät roikkuvat ja ottavat isommilta mallia. Ne heiluvat yhden ja kahden käden varassa, roikkuvat polvitaipeista pää alaspäin ja välillä istuskelevat oksilla tähystäen ympäristöä. Kokeilkaa kiipeillä niin puissa kuin puistojen kiipeilytelineissä.

Taitoajorata
Taitoajorata

VINKKI

Taitoajoradan voi yhdistää kauppamatkaan, muuhun pyöräilyyn, tai järjestää omana puuhanaan. Haastavammat temput on syytä jättää kotipihaan tai lähiympäristöön, jossa on reilusti tilaa harjoitella. Kokeillaan seuraavia temppuja iästä ja taitotasosta riippuen: aja mahdollisimman pyöreä ympyrä, onnistuuko se toiseenkin suuntaan? Kuinka hitaasti pyörällä voi ajaa ilman, että tarvitsee ottaa jalalla maasta tukea? Rakennetaan keinulauta vaikka tiiliskiven ja laudanpätkän avulla – mitä kapeampi lauta sitä vaikeampi se on ylittää. Saadaanko nostettua jalat pyöränrunkoa vasten? Onnistuuko jalkojen nostaminen suoraan sivuille? Mitä muita temppuja tulee mieleen?

Metsäparkour
Metsäparkour

VINKKI

Lähimetsästä löytyy koko perheen metsäparkour-rata. Kiivetkää puuhun, pujotelkaa puunrunkoja, hypätkää kannolta toiselle, tasapainoilkaa kivien päällä ja heittäkää kuperkeikka! Loivassa mäessä on kiva kieriä ja mikä sen mukavampi, jos aikuinen kierii lapsen kanssa. Jokainen voi vuorollaan keksiä seuraavan tehtävän ja muut seuraavat perässä.

Kilpa-ajot
Kilpa-ajot

VINKKI

Suunnitellaan ja rakennetaan leikkipuistoon tai kotipihaan rata. Jos kilpureina toimivat pikkuautot, tai muut vastaavat pienet esineet, on radankin oltava melko pieni. Kilpureina voivat toimia myös ihmiset itse. Lähtöviivan ja maalin lisäksi radalla on tiukkoja kurveja, ylä- ja alamäkiä, ehkä jopa tunneli ja risteys – vain mielikuvitus on rajana!

Pääsiäispupun temppurata
Pääsiäispupun temppurata

VINKKI

Pääsiäispupu asuu kaninkolossa, jonne on melko hankala löytää. Sinne joutuu konttaamaan keittiönpöydän ali, ryömimään tunnelia pitkin, kiertämään sohvan takaa, hyppäämään sohvalta tyynyjen päällä, tekemään kuperkeikan matolla ja matkalla voi tulla monta muuta mutkaa vastaan. Onkohan pääsiäispupu perillä kotonaan? Temppuradan rakentaminen ja ideoiminen yhdessä on monesti leikin hauskin osa. Lapsen ideat pulppuavat, kun aikuinen antautuu mukaan leikkiin. Ehkä tänään kotona saa liikkua ja temmeltää uusillakin tavoilla.